Poole Hospital - Catfoss

Case Study - Poole Hospital

Poole Hospital

Catfoss were approached by University Hospitals Dorset in Spring 2017 to provide mixed retail units to be located in the front entrance of Poole Hospital.

Connecting together three areas of the hospital, this development incorporates a new centralised canopy feature and a dedicated first floor patient transfer linkway together with security offices, main reception and retail units: Costa Coffee, Stock Shop and WHSmith.

Working closely in consultation with the Trust, Catfoss were able to offer their expertise in making numerous improvements to the development to ensure the existing buildings integrated with the new structure.

You can read about the official opening of the New Main Entrance Facility at Poole Hospital in our blog.

Project Size: Ground Floor: 630 sqm, First Floor: 160 sqm, Single Storey Entrance With Upper Floor Link Corridor, 14 Modules


Due to there already being a complex system of sub-level basement structures in place beneath the main building, Catfoss would need to take into account careful consideration of the foundations. In addition, the design would need to integrate with existing buildings on three sides of the new structure and at multiple levels.

Catfoss created a design that incorporated a new centralised canopy feature and a dedicated first floor patient transfer linkway between the main hospital and the Philip Arnold Unit; thereby improving patient dignity compared with the previous requirement to facilitate inpatient bed transfers via an unheated ground floor poly-glazed link tunnel adjacent to the dome. The new prominent centralised canopy feature now connects the multi-story car park walkway, Philip Arnold Unit, Dorset Cancer Centre and main hospital building, improving the visiting experience for both staff and patients. The new main entrance foyer also includes a visible security office, CCTV monitoring station, car-park attendants office and hospital main reception desk. The area also houses three retail units: Costa Coffee, Stock Shop and WH Smith which will include an M&S chilled food counter.

Catfoss would provide a full turnkey package – including surveys, foundation and superstructure design, planning applications and building control – as well as the building modules themselves. Throughout the project Catfoss would work closely with the hospital to meet their needs in improving the retail space, corridor circulation and vehicle access. Collaboration with our design consultants was paramount throughout.

As a family owned business with a proud heritage across four generations, we put consultation and customer service at the centre of everything we do. We look to partner with businesses for mutual benefit, as we have with University Hospitals Dorset. If you have challenges around availability of space, think Catfoss and get in touch today.